cart icon0

 

5 tips för att bli bättre på MTB enduro och downhill

Oavsett om du har cyklat mountainbike länge eller är nybörjare, så finns det alltid saker att förbättra. Dessa punkter är en bra bas för att kunna öka farten och köra mer teknisk terräng, hopp och dropp.

Steve Murphy och Lina Skoglund har mångårig erfarenhet och fina meriter av tävling i enduro och downhill. De driver Better MTB och arbetar som mountainbike-instruktörer och coacher i Järvsö Bergscykelpark. De listar fem punkter att fokusera på för att utveckla din mountainbiketeknik.

1. En viktig del i mountainbiking är vår grundposition.

Grundpositionen är hur vi står på cykeln och fördelar vikten över hjulen. Tänk på att hitta en stark, stabil och centrerad position som gör dig redo att attackera terrängen. Motsatsen är att hänga bak på cykeln och bli en passagerare. En stark position är lätt böjda ben, ner lagom med överkroppen och armbågarna pekar utåt.

När du kommer in mot olika sektioner är du redo att attackera och använder armar och ben som stötdämpare. Ibland kan små justeringar i din position göra mycket för din cykling.

2. Att vara aktiv på cykeln betyder att vi är mer i kontroll istället för att “bara åka med”. 

Ett sätt att vara aktiv är att använda pumpteknik. Genom att pumpa cykeln kan vi generera fart och flow utan att trampa. Du kan också pumpa dig ut ur kurvor eller skippa över rötter och stenar och på så sätt bli mer följsam. Lyft blicken och läs terrängen framför dig och planera vad du vill göra.

Pumpa cykeln handlar om att komprimera, dvs bli tung på cykeln för att sen bli lätt. Du gör det genom att använda din kroppsvikt neråt genom dämpningen, rätt position på cykeln och tajming.

3. Bra bromsar och att använda de vid rätt tillfälle kan göra dig till en snabbare åkare. 

Tänk på att frambromsen har större bromsverkan än bakbromsen, så var inte rädd för att använda den. Använder du bara bakbromsen så blir bromssträckan helt enkelt längre. En vanlig rädsla är att kastas framåt. Men har du hittat den starka grundpositionen och sänker hälarna vid inbromsningar så motverkar du det. Genom att använda frambromsen också kan du bli mer effektiv i bromsningen, få ner farten snabbt för att sen komma vidare till nästa sektion.

Träna på olika situationer när du är ute och cyklar och hitta tajmingen för när du börjar bromsa och sen släpper bromsarna.

4. Att kunna separera kroppen och cykeln är också ett sätt att vara aktiv på cykeln. 

När vi cyklar enduro och downhill så är vi oftast ute efter att ha grepp i underlaget. Det betyder att vi ibland behöver vinkla/separera cykeln under oss beroende på situation. På så sätt blir vi stabila, skapar grepp och är i kontroll. Det kommer t ex väl till pass i platta kurvor. Om vi istället skulle luta oss tillsammans med cykeln kan vi lätt tappa greppet och gå omkull.

Du behöver inte vara i skogen för att träna på detta. Hitta närmaste cykelbana där du är för dig själv. Cykla slalom och separera/vinkla cykeln under dig. Tänk på din grundposition som vi talade om i första punkten.

5. Kurvtagning är en av grunderna inom cyklingen och viktigt att ha med som träning från början.

Alla kurvor är olika och det är lätt att känna att man aldrig är färdiglärd. Punkterna ovan kommer väl till pass för att få till en så bra kurvtagning som möjligt, där målsättningen är att ha grepp och kontroll. Alla har nog märkt när det gått fel och man tappar både fart och balans.

Träna på en kurva du gillar (eller ogillar) och tänk på ditt linjeval, var du vill gå in i kurvan och ut ur den. Testa dig fram var du bromsar ner och var du kan släppa bromsarna. Var medveten om din kroppsposition och blick för att genomföra den på bästa sätt. 

Det hjälper att ha en instruktör som kan se dig på cykeln och ge personlig feedback på justeringar. Ibland är det små justeringar som kan göra en stor skillnad. Hör av dig om du är intresserad av att utveckla din cykelteknik!

 Boka MTB-kurs med coach

5 tips att utveckla din mountainbike teknik. Bli bättre på MTB enduro och downhill.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen