Första gången? 2016-10-13T10:59:53+00:00

Första gången du cyklar i JBP…

Järvsö Bergscykel Park är en cykelupplevelse du inte har stött på tidigare. Lederna på berget är byggda för hand eller med grävmaskiner och naturliga hinder samt byggda finns på hela berget. Du kommer under din vistelse att cykla mer utför än du någonsin tidigare har gjort. Läs mer och få inspiration till hur din dag i Järvsö kommer att bli.

Cykeln och utrustningen

• Som alltid är det viktigt (och roligast) att ha rätt utrustning till rätt jobb. Precis så är det i cykelparken, för du skulle väl inte använda en pensel för vattenfärg till att måla ett hus, eller hur? En downhillcykel har kraftig stötdämpning både fram och bak samt en mycket mer stabil och säker konstruktion än en vanlig cykel du kan cykla i skogen med. Har du ingen egen downhillcykel rekommenderar vi att du hyr en som är inställd efter din längd och vikt.
• Det finns en anledning till att många cyklister använder stora överkroppsskydd – det händer att man vurpar. Att köra omkull kan hända den bästa och visst skulle det vara onödigt att få blåmärken och skrapsår när det skulle kunna undvikas?
• Att ha en riktig hjälm som täcker huvudet och ansiktet är en självklarhet i Järvsö.

Cykla en enklare led minst ett par gånger innan du ger dig på mer avancerade äventyr.

Tips för roligare cykling

• Börja med att värma upp. En kropp som är redo att cykla är mindre benägen att skada sig. Detsamma gäller din cykel, bli kompis med den och lär dig hur växlar och bromsar fungerar innan du ger dig ut i lederna. Cykla runt på planen utanför JBP och prova några svängar nedanför liften.
• Stå upp!!! När du cyklar downhill sitter du aldrig ner, sadeln är enbart ett styrmedel du använder när du ska svänga med cykeln. Du står också upp för att det är lättare att manövrera cykeln på leden.
• Pedalerna ska vara i en vågrät linje när du cyklar.
• Cykla en enklare led minst ett par gånger innan du ger dig på mer avancerade äventyr. Känner du dig osäker – hyr en guide för ett par timmar eller varför inte en hel dag.
• Vila. Drick mycket vatten, vila hela kroppen och ät så du orkar hela dagen.

Nu har du troligen varit nere och druckit en kopp kaffe och tagit en fika och har hur mycket energi som helst.

Här ska du cykla som nybörjare

Första varvet
Cykla den gröna leden som heter ”Monica” från toppen och hela vägen till botten. Det här är en enkel stig som är anpassad för nybörjare. Hastigheten är låg och det finns inga hopp eller dropp utan här kan du i lugn och ro lära känna cykeln och berget.

Andra varvet
Cykla ”Monica” igen.

Tredje varvet
Nu kan du ta dig an vår stora maskingrävda led ”Barbro”. Den är bredare, har stora velodromkurvor och är fylld med härliga hopp. Vill du inte hoppa går det jättebra att bara rulla över hoppen, det finns inga överraskningar. I ”Barbro” är farten högre än i ”Monica” så kom gärna förberedd. Kommer det en snabbare cyklist bakom dig ska du inte behöva känna press att släppa förbi, det är alltid de bakomvarande som måste anpassa sig.

Fjärde varvet
Nu har du troligen varit nere och druckit en kopp kaffe och tagit en fika och har hur mycket energi som helst. Då ska du prova på en blå led som heter ”Malin”. Den är i samma genre som ”Monica” men lite brantare. Det här är ett jättebra steg för dig om du vill gå vidare till att cykla röda leder.

Femte varvet
Nu har du kommit så pass långt att du kan gå tillbaka till ”Monica” eller ”Barbro” och cykla igen. Du kommer att märka att det går betydligt bättre än de första gångerna. Känner du dig säker på dig själv kan du senare under dagen gå över på den röda leden ”En tuff brud”, men bara om du känner dig säker. Det är ett ganska stort steg att gå från att cykla ”Malin” till att ta sig ner i ”En tuff brud”. De svarta lederna väntar du med till ditt nästa besök.

BOKA ONLINE HÄR